Mások kérdezték

Nem hagynak a suliban

15 éves lány, Dodo

 

Kérdés:

Sziasztok! van egy osztálytársam, folyton kiabál meg mindenkit próbál irányítani, nekem folyton beszólogat, piszkál és én amúgy is érzékenyebb vagyok sajnos, régi dolgok miatt és van, hogy a sírás kerülget.Nem tudok mit csinálni, próbáltam sulit váltani, de nem lehetséges. Mit lehetne tenni?

Válasz:

Szia!

 

Nagyon kétségbeesett helyzetben lehetsz, ha már sulit is próbáltál váltani. Sajnálom, hogy ilyen szörnyen érzed magad egy osztálytársad miatt, de ezen a helyzeten akár változtathatsz is. Azt írod, hogy másokat is próbál irányítani ez a társad, tehát biztos másoknak is gondot okoz a viselkedése. Próbáltál már a többiekkel erről beszélgetni, hogy ők mit gondolnak, éreznek vele kapcsolatban? Van valaki, akivel meg tudod beszélni a problémádat? Például a barátaid sokat segíthetnek, és bizonyára együtt éreznek veled, nekik sem tetszik, amit az osztálytársad tesz veled. Ha már többen gondolkodtok hasonlóan, akkor könnyebben tehettek valamit és indíthattok beszélgetést ezzel a bántalmazó társaddal szemben. Szerintem mindenképpen jelezzétek neki (ha érzékenynek tartod magad ehhez, akkor szólj barátaidnak, osztálytársaidnak; ne egyedül csináld végig), hogy nagyon bántó a viselkedése és ez mennyire zavar titeket, milyen hatással van rátok.

Ha nagyon úgy érzed, hogy sem te, sem az osztályod nem tudja kezelni a helyzetet, akkor forduljatok segítségért tanáraitokhoz, szüleitekhez. Fontos, hogy tudjon a dologról az osztályfőnököd, mert ő kezdeményezhet akár osztályszintű beszélgetést is. Javaslom, hogy ha van iskolapszichológus a suliban, akkor keresd fel őt is, iskolai bántalmazásnál az ő feladata is, hogy segítsen. Ezen kívül beszélj szüleiddel is, mondd el nekik, hogy mi történik veled, mit érzel, mert így tudnak neked igazán támogatást nyújtani és segíteni neked.

Remélem együttes erővel tudtok változtatni a helyzeten és te is jobban fogod érezni magadat a suliban.

 

Minden jót!

Zita

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!