Mások kérdezték

Nekem nem poén

Nekem nem poén

14 éves lány, Timci

Kérdés:

Kedves Egycsónakban.hu!

Nagyon fáj valami az utóbbi időben. Örülök, hogy írhatok róla, mert sok mindenkinek beszéltem már róla, de úgy érzem, senki sem ért meg. A családom szerint nyávogok és elégedetlenkedem, a fiúk (főleg a bátyám) sokkal viccelődnek vele, mintha gőzük sem lenne róla, mennyire nem is vicces.

A bizonyos nőiesedésre gondolok. 14 éves vagyok, még nem jött meg és nagyon kicsik a melleim. Persze, az osztályban másoknak sem túl nagy, de őket nem zavarja, azt hiszem. Meg, nálunk a családban minden nőnek nagy a melle. A húgomnak nagyobb a melle, mint nekem! Azért is fáj, mert úgy érzem, emiatt a fiúk semmibe vesznek, és kislányosnak látszom. Pedig belül egyáltalán nem érzem, hogy kislányos lennék. Már csomó barátnőmnek volt barátja, de nekem még nem. Arra gondolok, biztosan emiatt, ki is akarna egy melletlen lánnyal járni.

De ami a legeslegjobban fáj, az az, amikor a bátyám azt mondja, hogy „befelé nő a melled, azért ilyen kicsi!”. Ezen elég sokat poénkodik, sajnos mások előtt is. Sajnos, olyan fiúk előtt is, akik nekem tetszenek.

Mindenki azt mondja, az a baj, hogy túlságosan érzékeny vagyok és kicsi az önbizalmam. Miért nem lehet megérteni, hogy a mellem az, ami a kicsi?!!

Válasz:

Kedves Timci!

Örülök, hogy írtál és megosztod a fájdalmadat velünk. Ahogy olvasom nem tudsz erről a problémáról beszélgetni a családoddal. Nem veszik komolyan, hogy ez az első menzesz dolog mennyire aggaszt téged. Tényleg nem vicces ezzel poénkodni.

Az első menzeszről el tudom mondani neked, hogy valóban 10 és 14 éves kor körül jön meg, de ez csak egy átlag. Sok minden befolyásolja: a genetika (pl. hogy apukádra vagy anyukádra hasonlítasz jobban), az étkezési szokások, a testsúly vagy például az is, hogy mennyire rendszeresen vagy erősen sportolsz. Elképzelhető, hogy későn érő típus vagy. Ha vékony testalkatú vagy, akkor azért nem indult még el mert a menzesz egy bizonyos testzsír százalék felett kezdődik el.  A másodlagos nemi jellegek, mint az intim szőrzet vagy a mell növekedése csak ezután jön. A tested fejlődik a maga útján és a végén hidd el te is nővé alakulsz. Persze aggasztó lehet ez a helyzet most neked, hogy nem vagy benne a „nagy átlagban”.

Amit a bátyád mond, az tényleg kreténség. Bántó és megalázó, ha ezt mások előtt teszi veled. És hogy érzékeny vagy a többiek szerint? Szerintem egyszerűen csak kamasz vagy és ez rendjén van így! Másrészt, ha ennyit cikiznek mások, azt hiszem én is így reagálnék. A környezeted a támogatás helyett eléggé megnehezíti a helyzetedet. Ezt meg is mondhatod nekik, hogy szembesüljenek azzal, hogyan érzed Magadat, amikor így viselkednek veled.

A melled és az önbizalmad között pedig nem érdemes párhuzamot húzni. Ahogy írtad, belül már egyáltalán nem érzed kislányosnak magad. Ez az, amit erősíts magadban, mert ebből jön majd az önbizalmad, a kisugárzásod vagyis az igazi nőiességed!

Üdv Dia

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!