Mások kérdezték

Mit tegyek? Idősebb a pasi, így a szülők nem fogadják el

17 éves lány, pattush_XX

 

Kérdés:

Én 17 vagyok, a pasi 25. Kb. másfél éve ismerem, neten ismerkedtünk meg. Csak 3-4 havonta tudunk találkozni, mivel külföldön dolgozik. Eddig titkoltam a szüleim előtt, féltem a reakciójuktól. Karácsony után találkoztunk a pasival utoljára. Ekkor kitálaltam a szüleimnek, ugyanis tovább már nem bírtam eltitkolni előlük ezt a dolgot. Ők erre teljesen kiakadtak..jött a duma, hogy “de mi van 3 gyerekes családapa, vagy épp terrorista vagy ki tudja micsoda” persze jött az is, hogy ” csak ki akar használni téged, lefektetni aztán meg majd nézhetsz” ..az a gond, hogy én teljesen beleszerettem ebbe a fiúba és nem akarok lemondani róla.Úgy érzem a pasinak is fontos vagyok, hisz már a szüleinek is be akar mutatni. A szüleimmel nem lehet rendesen megbeszélni dolgot, még azt sem engedik, hogy végigmondjam a történetet. Anyám egy képből megállapította, hogy ez a pasi bizony úgy néz ki, mint aki csak kihasználja a lányokat/nőket így azt sem tudom, hogyan magyarázzam el neki, hogy rendes fiú, legalábbis velem eddig rendesen viselkedett. A pasi elmondta, hogy sajnos tett olyan dolgokat, melyekre egyáltalán nem büszke, de már megbánta és esze ágában sincs még egyszer olyanokat tenni. Én ennek ellenére is szeretem és fontos nekem. Eddig jól alakultak a dolgaink, ugyanis fél év múlva végleg hazajön, így többet együtt tudnánk lenni,de most a szüleim kavartak be rendesen. Fogalmam sincs, hogy mit tegyek..nem szeretném elveszíteni ezt a fiút, de a szüleimmel sem szeretnék rosszban lenni…

 

Válasz:

Szia!

 

Mint írtad te 17 éves vagy, akivel pedig jársz 25 és külföldön lakik, tehát mondhatjuk, hogy távkapcsolatban vagytok. A probléma pedig a szülők részéről van. Ebben az esetben a szüleid viselkedése egyben érthető is, de egyben nem is helyes.

Először is meg kell próbálnod a szüleid helyébe képzelni magad. Ők azt látják, hogy a fiatal, még érthető módon nem sokat tapasztalt  17 éves lányuk egy nála 8 évvel idősebb fiúval jár. A fiút még nem látták, és külföldön is él, tehát simán meg van rá az esély, hogy bármivel átverhessen és tényleg kihasználjon, tehát ezt sem szabad kizárni. Korban pedig nem is mondanám, hogy idős lenne nagyon, tehát pont az a korosztály, aki még szereti falni a lányokat.

Tehát ezek alapján látatlanban valóban jogos a félelmük, és bár te érzed, te látsz bele ebbe a dologba, de azért mindenképpen javaslott az óvatosság. Nem azt mondom, hogy kezdj el kutatni utána vagy ilyesmi, de ha esetleg valami gyanús, akkor ne hesegesd el mindenféle indokkal és magyarázattal.

Visszatérve a szülőkre, mint írtam, az a rész viszont egyáltalán nem helyes, ahogy hozzáállnak ehhez a dologhoz, mert igen is esélyt kéne adniuk, hogy legalább elmeséld a történeted, elmond, hogy, amit ők állítanak, azt te miért nem tartod valószínűnek, stb.

A fiú megtartásával nincsenek problémák, hiszen, ha szeretitek egymást és ez a dolog részéről is igaz, akkor minden rendben lesz! Sőt, ha hazaköltözik, akkor még inkább kiderül, hogy mennyire is komoly ez a kapcsolat. A probléma itt a szüleid hozzállása. Nem hiszem, hogy gond lenne, hogy fenntartással kezelik a dolgot, de valahogy mindenképp meg kéne őket győzni arról, hogy próbálják a fiút jobban megismerni és ne csak egy képről ítéljenek. Nem tudom erre mennyire hajlanának, de el kell, hogy mond nekik, hogy megérted az aggodalmukat, de neked fontos ez a fiú és egyben meg is kell őket nyugtatni, hogy azért nyitvatartod a szemed. Sőt meg kell győzni őket arról, hogy ők is jobban járnak, ha meghallgatnak és nem kényszerítenek a viselkedésükkel titkolózásra. Márcsak azért is, mert ha netán mégis probléma lenne (de ne legyen!!), akkor tudnod kell, hogy számíthatsz rájuk, de jelenleg nem ezt érzed.

Az már keményebb dió, hogy azoknak, akik ennyire elzárkóznak, hogyan lehet elmondani a dolgokat, de a jó érvek a határozottság és az, ha érzeteted velük, hogy érthető, hogy féltenek, talán segít!
Ha ez sem, akkor meg majd az idő, úgyis bebizonyatja, hogy kinek volt igaza, de tényleg figyelj azért oda! Ja és bár erről lehet nincs is szó, de ha még is, akkor figyelj, hogy a kapcsolat ne menjen semminek a rovására, gondolok itt például a tanulásra vagy bármire, ami támadási felületet adhat a szüleidnek és ráhúzhatják, hogy „Na biztos amiatt a fiú miatt romlik a tanulmányi átlaga” stb..

Szóval, odafigyelés, határozottság, megértés és jó érvek, valamint az idő! Sok sikert!

 

Üdv:

Hajni

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!