Mások kérdezték

Mit tegyek, ha az egyik osztálytársamat kiközösítik a többiek?

13 éves fiú, ákos1999

 

Kérdés:

Bántják, csúfolják őt az osztálytársaim és ő mindig magába folytja. Nem szól vissza nekik, szerintem nem is mer. Én nem bántom, próbálok neki segíteni. Pl.: Ha lelökik a cuccát én felveszem és én is lelököm neki, de nem ér semmit. Az osztályfőnök is szólt nekik, de más nap ugyanaz megy tovább. Már elsírta magát, az anyukája is bejött, de semmi. Úgy sajnálom őket!

 

Válasz:

Szia!

 

Nagyon helyes dolog és követendő példa, hogy kiállsz emellett a fiú mellett, ami nem lehet könnyű a bántások kereszttüzében. De az osztálytársadnak minden bizonnyal nagyon jól esik, hogy valaki mellette áll. Továbbra is támogasd őt, és ha látod, hogy mások szintén a fiú pártján állnak, akkor fogjatok össze! Barátkozzatok a sráccal és beszéljetek a bántalmazókkal! Fontos, hogy megmutasd a fiúnak, hozzád (vagy másokhoz) fordulhat és nincs egyedül. Javaslom, beszélgess vele, hogyan érzi magát a suliban, de próbáld meg jobban megismerni, csináljatok közös programokat. Azt írtad, lehet nem is mer visszaszólni a bántóinak, akár az is lehet, hogy nincs elég önbizalma. Ebben úgy tudsz neki segíteni, ha felhívod a figyelmét azokra a dolgokra, amiben jó, megdicséred, ha valamit jól csinált.

Sajnos a helyzet, amit leírtál, a bullying, azaz a kortárs bántalmazás, amikor valakit rendszeresen bántalmaznak (fizikailag, szóban vagy kiközösítik). Ilyenkor fontos, hogy a bántalmazott pártjára álljanak a többiek, és ne hagyják egyedül őt. Beszélgetni kell vele is és a bántalmazókkal is, felhívni a figyelmüket, mennyire káros az a másikra nézve, amit tesznek. Ha már ti magatok úgy látjátok, nem tudjátok leállítani a bullyingot, akkor segítséget kell kérni. A tanároknak, szülőknek és az iskolapszichológusnak érdemes ilyenkor szólni.

Az egycsónakban.hu oldalon még több cikket találsz a témával kapcsolatban

http://www.egycsonakban.hu/temak_amik_erdekelhetnek_iskola/?search=Bullying.

Valamint a Szemlélőből szemtanú antibullying programunk az iskoláknak igyekszik segítséget nyújtani a bántalmazás megakadályozásában.

Bár nem könnyű egy ilyen helyzetet megállítani, de kívánom neked, hogy tudj segíteni a fiúnak és együtt tudjátok leküzdeni a nehézségeket!

 

Minden jót!

Zita

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!