Mások kérdezték

Mit kezdhetnék az életemmel?

13 éves lány, edina

 

Kérdés:

Még 5.-ben minden jól alakult. De a következő évben minden megváltozott. Nagyon sokszor maradtam egyedül, kirekesztettek és már gondolkodtam a halálon. 7.-ben első félévben azt hittem, hogy majd most végre jó lesz minden és végre boldog leszek. Második félévben minden rosszra fordult. Úgy érzem kirekesztenek. Egy lány már annyira idegesít… Folyton olyanokat mond, hogy engem mindenki utál és ne menjek abba a középsuliba ahova ő. Van egy kisebb csapat ahová tartozom de nem érzem, hogy tényleg odavaló lennék. Nem tudom hogy érhetném el majd középsuliban, hogy egy olyan társaságba kerüljek ahol jól érzem magam, szeretnek és a “menőbbek” közé tartoznak. Attól félek, hogy majd egyedül maradok, senki sem lesz mellettem vagy stréberek közé kerülök. Tartós barátságokra szeretnék találni az életben. Előre is köszönöm a választ! 🙂

Válasz:

Szia Edina!
Nagyon nehéz lehet neked most, engem aggaszt, hogy ennyire rosszul érzed magad a bőrödben és hogy így megvisel, ami veled történik.
Szerintem most nagyon fontos, hogy vissza tudj emlékezni arra az időszakra, amikor azt hitted, hogy minden rendben lesz és boldog leszel. Akkor mi történt, ami miatt ezt érezted? Milyen érzés volt átélni, hogy a korábbi nagyon mély állapotból elindultál felfelé és jobban lettél? Mi vagy ki segített neked akkor? Ha ezeket fel tudod idézni, talán most is tudnak segíteni abban, hogy jobban érezd magad.
Talán az egyik legnehezebb dolog, amivel bárki szembenézhet az, amikor nem érzi magát odatartozónak, ahol éppen lenni szeretne, vagy lennie kell. Meg tudod fogalmazni, hogy mi az, ami miatt nem érzed odavalónak magad? Milyen lenne neked a tökéletes társaság? Mit jelent neked menőnek lenni, miért szeretnél közéjük tartozni? Az a baráti kör, amiben jól éreznéd magad és a menők miben különböznek? Mi a fontosabb neked: hogy jól érezd magad egy társaságban, vagy hogy menőbbek közé tartozz? Szerintem, ha végiggondolod ezeket, az sokat segíthet a megfelelő barátok megtalálásában. Én úgy gondolom, a lényeg az, hogy bárkihez akarsz is tartozni, mindig légy önmagad. Ne azért viselkedj valahogy, mert az adott baráti társaságban az az elvárt, mert úgy hosszú távon nehéz jól érezni magad. Ha magadat adod, akkor biztos vagyok benne, hogy igazi barátokra fogsz lelni. 🙂
Ami a továbbtanulást illeti, szerintem ne hagyd, hogy egy ilyen lány befolyásoljon egy fontos döntésedben. Ha a te álmaidat úgy tudod elérni, hogy abba a suliba mész, amibe ő, akkor menj oda.
Úgy gondolom, nagyon fontos lenne, hogy egy olyan felnőttel is beszélgess ezekről a kérdésekről és a téged aggasztó dolgokról, akiben megbízol. Nagyon nehéz lehet ezekkel egyedül küzdeni, és egy tapasztalt, megbízható felnőttel való beszélgetés nagy segítséget jelenthet abban, hogy végre újra boldog légy. Van olyan családtagod, rokonod, akivel ezt meg tudod osztani? Ha a sulidban van iskolapszichológus, bátran fordulj hozzá is! Ha pedig úgy érzed, inkább velünk folytatnád a beszélgetést, keress minket skype-on vagy telefonon.
Remélem, minden rendbe jön!

Noémi

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!