Mások kérdezték

Mit kéne tennem?

17 éves lány, Ada

 

Kérdés:

Van egy barátnőm, akit régen még a legjobb barátnőmnek mondtam….hát ma már nem tudom, mit gondoljak…barátnőm-e még egyáltalán?? Érzem, hogy egyre jobban eltávolodunk egymástól. Úgy érzem egyre nagyobb köztünk a szakadék, amit már képtelenség helyrehozni… Folyamatosan lelki fájdalmat okoz nekem…bár szerintem sokszor nem is tudja… Egyszerűen nem tudom, hogy mihez kezdjek már ezzel a dologgal….megszakad a szívem mikor arra gondolok, hogy meg kéne szakítanom vele a kapcsolatot….de e nélkül is fájdalmas. Megbeszélni ezt vele lehetetlenség…mindig van valami kifogása, vagy hárít.. Mit csináljak???

 

Válasz:

 

Szia Ada!
Nagyon rossz lehet egy ilyen barátságban lenni és minden nap küzdeni érte, szembenézni ezekkel a nehéz érzésekkel, amiket megfogalmaztál a leveledben. Sajnos a döntést én nem hozhatom meg helyetted, azonban remélem, a levelem segíteni fog téged abban, hogy elhatározd magad az egyik irány mellett.
Írtad, hogy nagyon nehéz a barátnőddel erről beszélni, de akárhogy is döntesz, szerintem jót tenne neked, ha valahogy tudnád osztani vele azokat az érzéseket, amik benned vannak. Tudom, hogy egy beszélgetésre kevés esély van, de lehet ez akár egy levél, vagy facebook üzenet is.
Tudod, szerintem ilyen nehéz helyzetekben az emberi kapcsolatainkban nagyon fontos végiggondolnunk, hogy mennyit tettünk érte és mennyit kaptunk ezért cserébe, és ez alapján mérlegelni azt, hogy meddig éri meg folytatni. Mikor jön el az a pont, hogy már többet árt neked az a kapcsolat, mint amennyit használ? Mikor érzed azt, hogy ebbe már belebetegszel, ha tovább csinálod? Amikor eljön az a pillanat, amikor ezekre azt válaszolod, hogy „Most.”, akkor úgy gondolom, érdemes kilépni abból a kapcsolatból. Ilyenkor sokan önzőnek érzik magukat, mert úgy gondolják, nem veszik figyelembe azt, amire a másiknak szüksége van, azonban szerintem fontos végiggondolnunk, hogy hol a határ az önzőség és az önfeláldozás között. Feladni egy barátságot nagyon nehéz, fájdalmas dolog, ám legalább ennyire szívszorító folytatni is, amikor látod, hogy ez már csak a részedről az, ami korábban volt.
Segíthet döntést hozni, ha végiggondolod, számodra mit jelent a barátság, és összehasonlítod ezt a kapcsolatot azzal, ami számodra az ideális lenne. Van olyan, ami ebben a barátságban működik? Az ideális és a mostani közötti különbségekben van, ami megjavítható? Mi az, ami már soha nem lesz olyan, mint amilyet te szeretnél?
Remélem, hogy ezek a kérdések, és amit leírtam, segíteni fognak végiggondolni a barátságotokat, és segítenek meghozni azt a döntést is, hogy folytasd-e, amit eddig csináltál, vagy inkább- bármilyen nehéz is- szakítsd meg a barátnőddel a kapcsolatot.
Ha még beszélgetnél erről a kérdésről, vagy segítségre van szükséged, keress minket telefonon vagy skype-on. 🙂
Sok sikert és kitartást!
Noémi

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!