Mások kérdezték

Miért nincs barátom?

15 éves lány, Norina

 

Kérdés:

Sziasztok! Mostanában nagyon zavar valami. Lassan 16 éves leszek és még egy barátom/pasim sem volt eddig. Már kisebb koromban sem voltam jóban a fiú osztálytársaimmal…de nem is hiányoztak. Eddig már több fiú tetszett, de nem csak olyan “egyszer látom az utcán és utána nézek” stílusban, hanem a szívemben többről is volt szó. Ebből ketten voltak azok, akik mélyebben érintettek…Az első nagy szerelmem még általánosban volt az osztálytársam. Miután szakított az akkori barátnőjével elkezdtünk beszélni, de aztán nem léptünk és lett neki egy másik, szóval maradtunk barátok. Később ő lett a fiú legjobb barátom (úgyhogy én nem akartam, de már akkor is többet éreztem a kelleténél) olyan szinten barátok voltunk, hogy évvégére kezdett a barátnője féltekenykedni rám. Szóval nyáron már volt olyan, amikor egy hónapig aggódhattam érte, mert nem írt vissza. Én már jó ideje többet éreztem iránta, meg is akartam neki mondani élőben, de elvileg a barátnője miatt nem tudtunk találkozni. Végül közölte, hogy ne írjak neki többet és utána nem is beszéltünk többet. Csúnyán kihasznált engem és sokat voltam miatta szomorú, de végül kihevertem…szóval vele nem sikerült. A másik fiú a mostani osztálytársam. Sok ideig azt mondogattam magamnak hogy “Nem, nem. Ő csak egy barát, semmi több.” Aztán valahogy mégis belehabarodtam, csakhogy ő még mindig azt tudta hogy egyáltalán nem tetszik nekem. Próbáltam valahogy kimutatni, hogy tetszik, mert mondani nem mertem, mert nem akartam látni, hogy hogyan reagál rá, ha elmondom. Nagyon fájt volna, ha rosszul jön ki a dolog. Volt egy randink is, csak azt is elszúrtam. Végül megismerkedett egy másik lánnyal, akivel egy-két hónap után össze is jöttek. Emiatt is sokat sírtam, de egyikőjükre sem haragszom. Szóval itt vagyok én, akinek még nem volt pasija, és még életében nem csókolózott. Azt mondják, hogy szép vagyok, de az önbizalmam ettől még ingadozó. Ami még lehet baj, hogy a kisugárzásom (gyanítom a sok csalódás miatt), már nem éppen optimista. Szóval nem tudom mi miatt nem volt még barátom, úgy, hogy a barátnőim nagy részének már volt, fiatalabb korában is. Nem értem…mit rontottam el?

Válasz:

Kedves Norina!
Olvasva a leveledet, azt éreztem, hogy nagyon kellemetlen érzés számodra, hogy még nem volt barátod és még nem csókolóztál senkivel. Aggódsz, hogy elrontottál valamit. Ne légy amiatt nyugtalan, hogy bármiről is lekéstél volna. Az emberek más-más életkorban jönnek össze az első barátjukkal/barátnőjükkel. Vannak, akik már általános iskolában járnak valakivel és vannak olyanok is, akiknek csak középsuli után lesz barátjuk/barátnőjük. Ha az osztályodban vagy a tágabb környezetedben körülnézel te is láthatod, hogy vannak olyanok, akik még nem jártak senkivel.
Eljött az ideje, amikor elkezdtek érdekelni a fiúk, hiszen két fiú is volt, aki már megdobogtatta a szíved. Ez természetes, hogy te is vágysz arra, hogy legyen egy barátod. Előfordul, hogy az embernek van, aki nagyon tetszik, később mégis barátok lesznek, de az is lehet, hogy egy barátságnak induló dolog átalakul szerelemmé. Minél inkább megismered a másikat, úgy változnak az érzéseid.
Nem lehetett könnyű számodra az első két szerelmi csalódás, de ne érezd úgy, hogy kudarcot vallottál. Nehéz helyzet, amikor az egyik fél csak barátságot szeretne, miközben a másik szerelmes belé, amilyen helyzetben te is voltál az első szerelmeddel. Nagyon bátor dolog, hogy szeretted volna bevallani neki az érzéseidet. Nagyon rosszul eshetett, mikor arra kért ne írj többet. Biztosan az is szomorúsággal és csalódottsággal töltött el, hogy úgy érezted, „elszúrtad” a második fiúval is.
Előbb utóbb mindenkinek eljön az ideje, amikor talál magának egy barátot/barátnőt. Nem mindenkinek jön össze rögtön az első, második vagy akár harmadik szerelem. A csalódások miatt úgy érzed, hogy lehet, te lehetsz az oka, hogy még nincs barátod. Nyugtalansággal tölt el, hogy már ilyen idősen kellene, hogy legyen. Ez nem törvényszerű. Nem lehet kiszámítani, hogy mikor jön egy nagy szerelem és mikor érik meg az ember az első kapcsolatra. Ezt nem érdemes siettetni, csak azért mert a többiek már jártak/járnak valakivel. Ha csak azért jössz össze egy fiúval, hogy neked is legyen barátod, az akár egy újabb kudarchoz vezethet.
Remélem sikerült megnyugtatnom téged, hogy nem rontottál el semmit. Szorítok neked, hogy mihamarabb jöjjön egy fiú, akivel kölcsönösen szeretitek majd egymást. Remélem, legközelebb már ezt a jó hírt fogod nekünk újságolni. 🙂

 

Kitti

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!