Mások kérdezték

Miért nem engedik a szüleim, hogy egyedül aludjak?

13 éves fiú, charlies99

 

Kérdés:

A szüleim nem engedik, hogy egyedül aludjak, pedig van saját szobám, amiben jelenleg apukám alszik! Úgyhogy nekem anyával kell egy szobában aludni évek óta és már szeretnék inkább egyedül. Akárhányszor megemlítem, nekik a dolgot úgy tesznek, mintha nem hallanák! Mit tegyek?

Válasz:

Szia!

 

Biztosan nem lehet könnyű, hogy van saját szobád, mégsem használhatod, sőt, erről még csak beszélgetni sem tudsz szüleiddel, mert ők nem hallgatnak meg, nem reagálnak neked.

Valószínűleg ezzel olyan kérdést feszegetsz, ami számukra kellemetlen, így nem szeretnének foglalkozni vele, kerülik a témát.

Mit tehetsz ilyen helyzetben? Két dolog is eszembe jutott, ahogy a helyedbe próbáltam képzelni magam.

Először megpróbálhatsz erről beszélgetést kezdeményezni velük. Ezt úgy értem, hogy kérd meg őket, szánjanak rád fél órát egyik délután vagy este a szabadidejükből, mert szeretnél beszélgetni velük valamiről. Ne hagyd, hogy félvállról vegyék a dolgot, és például két teregetés közti mondatváltással akarják letudni azt. Ha megteremted a teret egy komolyabb beszélgetésnek, és nem egymás mellett elrohanva szegezed nekik a kérdést, úgy kevésbé fognak tudni kibújni a válaszadás alól. Amikor mindezt megtetted, és elérted, hogy ők is partnerek legyenek ebben, vázold fel nekik mindazt, ami benned van. Mondd el nekik, mit érzel, mi zavar jelenlegi helyzetedben, mik lennének a vágyaid. Elmondhatod nekik azt is, mennyire rosszul esik vagy éppen mennyire kiszolgáltatottá tesz, hogy nem kezelnek egyenrangú partnerként, és sorozatosan figyelmen kívül hagyják a hozzájuk intézett kér(d)éseidet.

Egy ilyen beszélgetés remélhetőleg teret adhat arra, hogy kifejtsd nekik nehézségeidet, vágyaidat, igényeidet és hogy mindezekkel kapcsolatosan közös nevezőre jussatok, kompromisszumot kössetek.

Ha mindez nem segít, megpróbálhatsz külső segítséget bevonni, például valamelyik nagyszülődet, aki úgy érzed, meghallgatna téged és szüleidre is jó hatással tudna lenni. Fontos, ha ehhez a lépéshez folyamodsz, ne hangold szüleid ellen azt, akitől segítséget kérsz, ügyelj rá, hogy ne összeesküvésként hasson, sokkal inkább arra döbbentse rá szüleidet, több figyelemre van szükséged.

 

Sok sikert hozzá!

 

Üdv:

Zsófi

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!