Mások kérdezték

Miért nem engedi anya a Facebook-ot?

15 éves lány, flyawaylizi

 

Kérdés:

Már 15 leszek áprilisba és nem engedi az fb-t sokat veszekedtünk ár emiatt. Nem mostanában, csak régebben. Mindig azt mondta majd jövőre, és idén is jövőre.. most elhiggyem?

 

Válasz:

Szia!

 

Biztosan nehéz lehet, hogy ez a téma ennyi veszekedést vált ki anyukád és közted, ahogy az is, hogy a problémádra igazából nem születik megoldás, csak elodázzátok a kérdést. Ahogy a helyedbe képzelem magam, nekem eszembe jutott pár gondolat és ötlet.

 

Ha eddig a facebook említése inkább csak heves érzelmeket váltott ki anyukádból, de még sosem volt szó erről komolyabban, megpróbálkozhatsz beszélgetést kezdeményezni anyukáddal. Elmondhatod, hogy miért fontos neked az, hogy facebookozhass, miért van erre szükséged. Beszélhetsz neki az érzéseidről, hogy rosszul esik, hogy nem hallgat meg, hogy nem veszi komolyan azt, amire szükséged van.

 

Ugyanakkor ne felejtsd el azt sem, hogy anyukádnak biztosan van valami oka arra, hogy ilyen hevesen tiltakozik a facebook ellen. A tiltás és a halogatás mögött féltés és aggódás állhat, de erről is érdemes lehet őt őszinte érdeklődéssel megkérdezni.

Lehet, hogy ő nem használ közösségi oldalakat, de véleménye biztos van róluk, hallhatott rossz tapasztalatokról. Emiatt akár egy torz kép is lehet a fejében arról, hogy mire használják ezeket az oldalakat. Ha így van, szerintem jó ötlet lehet megmutatni neki, hogyan is működik a facebook, elmagyarázni neki, mire használják; így amellett, hogy megismeri, reális képet kaphat róla és talán kevésbé zárkózik el az elől, hogy te is használd.

Amikor erről beszélgettek, fontos, hogy meghallgassátok egymás gondolatait, érzéseit és mindketten nyugodtan el tudjátok mondani azt, ami bennetek van.  Ha nem engeditek elszabadulni az indulatokat, ebből akár egy kellemes beszélgetés is kialakulhat, ami közelebb hoz titeket egymáshoz.

 

Amiket leírtam, első ránézésre nagy kihívásnak tűnhetnek, de ha így környékezed meg anyukádat, egy felnőtt kérését hallja majd, ez pedig segíthet neki, hogy ő is felnőttként gondolja végig a dolgot.

 

Sok sikert!

 

Noémi

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!