Mások kérdezték

Megalázva élni

16 éves lány, valamicsaj

 

Történet:

Azt mondják, hogy az embernek tisztelnie kell a szüleit. Kicsinek még ment. Aztán ahogyan cseperedtem és átláttam a dolgokat, rájöttem, hogy az én szüleimben igazából semmi tisztelnivaló nincs. Persze felnőtt emberek és elértek az életükben sok dolgot, amiért tisztelnem kéne őket és egyébként is szemtelen vagyok. De úgy tudom a tisztelet 2 emberen alapszik. Na hát az ő részükről ez nincs meg. Apámat 8 éve nem láttam és nem beszéltem vele egy mukkot sem. Természetesen pont nem érdekli, hogy mi van velem. Igazábol már nem bánt a dolog. Valamilyen szinten ez is letiporta a kis lelkivilágomat, de ez semmi ahhoz képest amit édesanyám művel. Minden nap megaláz, elhord minden rossznak és a pokolba kíván. Olyanokat vág a fejemhez, hogy bárcsak meghaltam volna még kicsinek. Akkor nem pazarolt volna rám 16 évet. Néha napján amikor olyan hangulata van, csak úgy random neki áll kiabálni és elhord minden féle r@bancnak. Mindezt úgy, hogy szűz vagyok és 15 hónapja van egy egész komoly kapcsolatom. Néha megüt. De ilyenkor már csak a szemébe nevetek. Valamelyik nap pont ivott. Azt mondta, hogy “Örülj amíg iszom. Addig sem alázlak meg. De ne aggódj. Józanon megfoglak, minden alkalommal amikor csak lehetőségem adódik rá”. A szavai beleégtek az emlékezetembe. Minden nap vannak ilyen megnyilvánulasai. Megszoktam, de azért elég rossz…:(

Válasz:

Szia!

 

A leírtak alapján úgy hangzik, hogy nagyon nehéz helyzetben vagy. Nem lehet könnyű együtt élni valakivel, aki ennyit aláz téged. Ezt nem szabad megszokni, ennek változnia kell, hiszen ez senkinek sem jó. Elég valószínű, hogy anyukád életében sincs rendben minden, és lehet, hogy a félresiklott dolgokért téged hibáztat, ami egyáltalán nem oké. Talán neki is segítségre lenne szüksége, hogy harmonikus emberré és anyává váljon. Lehet, hogy megpróbáltál már beszélni édesanyáddal a témáról, de ha ez nem vezetetett eddig semmi eredményre, érdemes lehet valaki olyanhoz fordulni, aki segíteni tud Neked. Ha van az iskolátokban iskolapszichológus, érdemes lenne felkeresni ezzel a témával kapcsolatban, és átbeszélni vele a dolgokat. Ez abban segíthet, hogy az otthoni problémákat jobban átlásd, és talán a lelkedben helyre rakj pár dolgot, ami bánt Téged. A leveledből azonban úgy tűnt, hogy a helyzet elég súlyos, így lehet, hogy emellett érdemes felkeresni a Gyermekjóléti Szolgálatot, amely biztosan a te környékeden is elérhető. Biztonsággal fordulhatsz hozzájuk, hiszen nem érdemled meg, hogy így bájon veled az édesanyád.

 

Ne habozz tehát segítséget kérni szakemberektől, egy szimpatikus tanártól, vagy egy olyan rokontól, akiben megbízol. Ha szeretnél még erről bővebben beszélgetni, keress minket emailben, vagy Skype-on.

 

Üdv,

Judit

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!