Mások kérdezték

Kavarodás

15 éves lány, nobody

 

Kérdés:

Hú, hol is kezdjem… Igazából nekem például az az egyik bajom a szüleimmel, hogy csak és kizárólag szidni tudnak. Ha egy hónapban egyszer megdícsérnek, annak mar örülök.. Mert elvárnak nagyon sok mindent. Én egy nagyon jó suliba járok, és a 4esért leszidnak, pedig azt is nehéz volt megszerezni. Az 5ös meg alap, hogy azt kapok nekik. És a suliban pedig a barátnőim viccből piszkálnak meg szekálnak. Imádom őket, és nagyon sokat segítenek, csak most nem esik le nekik, hogy mélyponton vagy és a szüleim mindjárt elválnak, és hogy nem most kéne piszkálni. És ezek után nyilván nulla magabiztosságom, önbecsülésem vagy önbizalmam van. Ja és még egy sztori. Tetszett egy srác, aki mellettem ült. A másik oldalamon egy másik srác ült, tipikusan aki folyton a figyelem központjában van (Ádám). Na, ő megtudta, hogy nekem tetszik valaki, mert a srác aki tetszett beteg lett, és odaült mellém az egyik barátnőm és elkezdtünk firkálni, és leírtuk a srác álnevét (Jay) és az Ádám ezt meglátta, és kérdezte, hogy ki az. Mondtuk neki, hogy a crushom. De nyilván nem mondtuk el neki, hogy ki az igazából, mert kb legjobb haverok. És egy másik fiú mondta nekem el aznap este, hogy Ádám tudja, hogy ki az valahonnan és 100% biztos benne. Na én ott majdnem elájultam. Másnap eléggé féltem bemenni suliba, mert ugye nagyszájú. Hát volt is mitől. Úgy éreztem magam, mint egy filmben. Bementem a terembe. A székemre volt ragasztva a crushomról egy fotó. Feljebb néztem, a szembe lévő pad elején is ott volt ugyanaz a fotó, majd még feljebb és az ablakokon is és a falakon és még a plafonról is ezek lógtak. Olyan sokkos állapotban voltam. Aztán persze végig tagadtam az egészet, és az egész napom úgy telt, hogy ültem remegve és próbáltam nevetni a dolgon, hogy ne legyen feltűnő. Nap végén meg kiszakadt belőlem, és sírtam egy órát. És ez tényleg megtörtént. Ha nekem mesélnék, én nem hinném el. Ugyanez a srác leöntötte egy pohár Spriteal az egy haverját a Meki közepén. Esküszüm nem teljesen normális. Viszont néha extrém jófej. Szóval ennyi a sztori. Azóta már nem tetszik a srác, viszont min den nap minimum 2x látom valahol azt hogy Jay, és mindig ez jut eszembe. Ennyi lenne a történet. Köszi hogy elolvastad 🙂

Válasz:

Szia nobody!

 

Téged most rengeteg oldalról támad az élet, nagyon erős csajszi vagy, hogy ennyire jól bírod.
Örülök, hogy megosztottad velünk azt, ami Jay-el és Ádámmal történt. Az egész történet olyan volt, mint egy rémálom; de hősiesen helytálltál. Sokszor az ilyen és ehhez hasonló dolgokat elég csak kiírni magunkból, vagy elmondani a barátainknak, és máris jobban érezzük magunkat.
A leveledből azt érzem, hogy Jay-t jó volt csak megosztani valakivel, de már megtaláltad a megoldást vele kapcsolatban. Említetted viszont a szüleid válását; azt, hogy nem dicsérnek meg; és a barátnőidet is, akik viccből szekálnak, de ez téged gyakran bánt, mert mélyponton vagy és ezt nem veszik észre.
A válás, vagy a válás közeli időszak nagyon nehéz az egész család számára, sokszor tele van hangos veszekedésekkel, vagy új helyzetekkel, amiket hosszú időbe telik megszokni, és még hosszabb időbe feldolgozni. Gyakran ilyenkor a szülők akaratlanul is a maguk bajával vannak elfoglalva, kevesebb figyelem jut a gyerekekre. Ilyenkor azt érezheted, hogy nem figyelnek rád, nem érdekli őket, ami veled történik és talán nem is szeretnek annyira, mint korábban. Pedig ezt nem igaz: bármi is történik, ők ugyanúgy fognak szeretni, mint eddig, de érthető, hogy ez az időszak nekik is nehéz.
Ha a jegyeidet csak mostanában nem dicsérik, akkor azért is lehet, mert egymás és a válás körül forognak az ő gondolataik is. Sok szülő viszont alapjáraton ilyen: a legjobbat akarja a gyermekének, és meggyőződése, hogy a sikeres élethez a jó jegyeken át vezet a út. Annyira koncentrálnak erre, hogy néha nem veszik észre, hogy ettől te csak szenvedsz, nem látják, hogy dicséretre van szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad. Szerintem jó ötlet lenne elmesélni nekik, hogy amikor 4-est kapsz, azt miért volt nehéz megszerezni, mennyit tanultál rá, mit tettél érte. Amikor pedig 5-öst kapsz, nyugodtan mondd el nekik, hogy mennyi erőfeszítésedbe telt ez, és hogy jól esne, ha a dicséretükkel megjutalmaznának téged néha.
Szerintem nagyon fontos az, hogy azokról a nehézségekről, amiket most megélsz, minél többet tudj beszélgetni azokkal, akikben megbízol. És ki más segíthetne ebben, mint a legjobb barátaid? Jó, ha legalább a legjobb barátnődnek elmeséled, mi a helyzet otthon, Jay-el, és azokkal a dolgokkal, amik miatt mélyponton vagy. Őszintén elmondhatod neki az érzéseidet, amiket a leveledben is megfogalmaztál és próbáld meg megfogalmazni azt is, hogy mire lenne szükséged tőle, hogyan tudna ő segíteni (pl. csak hallgasson meg, lelkizzetek, vagy ne viccelődjön most veled, öleljen át, bármi, ami neked segít). A nehéz időkben szerintem az a legfontosabb, hogy a barátaidra tudj támaszkodni, hiszen az ő segítségükkel mindent könnyebb túlélni.

Remélem, tudtam segíteni!

 

Noémi

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!