Mások kérdezték

Jövő?

14 éves lány, Lola

 

Kérdés:

14 éves vagyok, és fogalmam sincs, hogy mit kezdjek az életemmel. Már 2-3 hónapja elkezdtem észrevenni magamon, hogy tele vagyok ellentmondásokkal. Például szeretem és imádom Magyarországot a kultúrájával és történetével együtt, de nagyon szeretnék kiköltözni Amerikába (tudom, tudom ez minden tini álma, de nálam ez más; engem minden oda köt). Meg ilyenféle ellentmondások. Most ballagtam az általános iskolából. Mivel nem tudom, hogy mi szeretnék lenni; szeretnék-e egyetemre vagy főiskolára menni stb., ezért egy kéttannyelvű közgazdasági szakközépbe mentem, 60km-re az otthonomtól. Nem tudom bírni fogom-e. Szerinted mit kéne csinálnom ahhoz, hogy felfedezzem, megismerjem ömmagam? Köszönöm a választ előre is!!!!

Válasz:

Szia Lola!
Mindig nehéz, amikor az ember egy új lépés előtt áll, teljesen érthető, hogy kérdések merültek fel benned ezzel kapcsolatban. Mindenesetre nagyon jó, hogy ilyen motivált vagy, és már ilyen fiatalon foglalkozol a jövőddel. Gondolj bele, hogy még előtted az élet, számos dolgot kipróbálhatsz, és a szakközépiskola alatt is megismerkedhetsz olyan tantárgyakkal, területekkel, amikre azt fogod mondani, hogy na, ez az, ami engem érdekel. Ritka, hogy valaki kiskorától kezdve tudja, hogy mi szeretne lenni, ez folyamatosan alakul ki az ember élete során, amikor is annyi újdonsággal találkozik, hogy egyszer csak valami jobban megérinti.
Azt, hogy eldöntsd, hogy a későbbiekben szeretnél-e egyetemre menni, még jó pár éved van, és akárhogy is döntesz, mindig tudsz a helyzeteden változtatni. Megértem, hogy zavarnak ezek az ellentmondások, de pl. attól még, hogy szereted Magyarországot, nem jelenti azt, hogy ne mehetnél ki máshova. Ha nagyon szeretnél kijutni Amerikába, akkor gyűjtsd össze, hogy mi az, amit ezért meg kell tenned, és haladj ezen az úton.
Próbáltál már olyat, hogy összeírod, hogy mi az, amiben jó vagy, vagy amiket szeretsz csinálni? Akár azt is össze lehet gyűjteni, hogy mi az, amit biztosan nem szeretnél a későbbiekben, hiszen ez is egy kiindulási pont lehet. Ezek alapján pedig utána tudsz nézni, vagy magad is gondolkozhatsz rajta, hogy milyen munkakörök passzolnak a te képességeidhez. Ez is egy út önmagad felfedezéséhez, hiszen időt fordítasz magadra, arra, hogy jobban ráláss, hogy milyen is vagy te. Amikor elkezded a sulit, próbálj meg ott is magadra figyelni, hogy mi az, ami megtetszik, de természetesen másoktól is hallhatsz olyan dolgokról, amik megfognak majd. Ha bejön neked ez a leírós módszer, akkor ezeket is írd fel magadnak és előbb-utóbb összeáll majd a kép. Magadat pedig még az által is felfedezheted, hogy hogyan viselkedsz mások jelenlétében, baráti társaságokban, mennyire szeretsz irányítani, mennyire tudsz alkalmazkodni másokhoz, mennyire vagy csapatjátékos, inkább önállóan szeretsz-e egy feladatot elvégezni vagy sem, ezek mind segíthetnek neked, csak annyira van szükség, hogy nyitott szemmel járj.
Nagyon sok sikert kívánok neked önmagad felfedezéséhez és a jövődhöz is! 🙂
Zsuzsi

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!