Mások kérdezték

Hódoljak be a többiek akaratának?

15 éves lány, Luca

 

Kérdés:

Sziasztok! Lassan fél éve, hogy edzéseken kiböktem egy fiút, aki a mi sulinkba járt, de akkor még nem vettem észre őt. A srác maga a megtestesült álom; aranyos, udvarias, segítőkész. Egyszerűen fülig belezúgtam. És nem tűnik plátóinak a dolog, ám egy valami közbeszól. A közösségünk. Az osztályban mindenki azzal van elfoglalva, ahogy ő kinéz. Rocker, és hosszabb a haja az átlagosnál, ennyi az egész. Ám hiába próbálom az osztálytársaimnak elmagyarázni, hogy nagyon aranyos, egyszerűen figyelembe se vesznek. Még egy problémám van ezen kívül. Egyik “barátnőm” kiszivárogtatta a hírt, és ez igencsak felkeltette a gúnyolódók figyelmét. Most már engem is bántanak ezzel, akár még fizikailag is (volt, hogy elgáncsoltak a lépcsősor tetején, csak a szerencsén múlt, hogy megúsztam). Mit tegyek, hogy ez abbamaradjon? Szakítsam meg a kapcsolatot a fiúval, és tűrjem el ezt a pár hónapot, ami még visszavan a nyolcadikból? Vagy az osztályt próbáljam a lehető legtöbbször elkerülni?

 

Válasz:

 

Szia Luca!
Nagyon nehéz döntés lehet ez így, hogy ennyien összefogtak ellened, főleg, hogy még a barátnőd is elpletykálta a hírt a többieknek. Azt is érzem a leveledből, hogy neked nagyon tetszik ez a srác, nagyon kedveled, ez csak még nehezebbé teszi.
Ha helyetted nem is tudok dönteni, talán abban tudok segíteni, hogy hogyan lehetne könnyebb, illetve szívesen megosztom veled, hogy milyen ötletem vannak a megoldásra.
Az biztos, hogy az osztályodtól távol maradni nem tudsz a következő egy hónapban, viszont ha ennyire tetszik a srác és ráadásul te is neki, akkor nem hiszem, hogy érdemes lenne feladni ezt csak azért, mert a többiek az osztályban nem értik, hogy milyen érzések vannak benned. Nekem az jutott eszembe, hogy meg lehetne próbálni valamilyen átmeneti megoldást találni erre az egy hónapra, ami még a suliból hátra van. Szerinted háttérbe tudnád szorítani addig a sráccal kapcsolatos érzéseidet? Ha szoktatok beszélgetni, akkor megmondhatod neki, hogy mennyire nehéz most neked, hogy az osztályban gúnyolódnak, amikor neked a tanulásra és a suli befejezésére kellene figyelned, és hogy inkább majd nyáron ismerkedjetek. Ha kevesebb figyelmet fordítasz rá, vagy mondjuk nem figyelsz az osztálytársad gúnyolódásaira, előbb utóbb nem te és a srác lesztek a téma, hanem találnak valaki mást, hasonló dologgal. Talán ez segítene elviselhetőbbé tenni a hátralévő időt. Aztán a nyári szünetben már szabadon foglalkozhatsz a sráccal. 🙂
Viszont addig is, ha fizikailag bántanak ezért, vagy bári másért, azt mindenképpen jelezd egy olyan felnőttnek, akiben megbízol. Szólhatsz a szüleidnek, valamelyik tanárodnak, vagy a sulipszichológusnak is, ők tudnak segíteni. Fontos, hogy tudd, ezzel nem árulkodsz a többiekről, magadat véded a támadásoktól, amik akár sérüléssel is végződhetnek.
Ha úgy érzed, még segítségre van szükséged, bátran hívj minket telefonon vagy skype-on!

 

Noémi

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!