Mások kérdezték

Baj van otthon

Baj van otthon

13 éves lány, Zsófi

Kérdés:

Otthon nincs minden rendben. Egyre gázabb a szitu, a szüleim folyton veszekednek. Utálok hazamenni már, még a suliban is jobb, mint otthon. Apu mindig dolgozik, és ha otthon van, fáradt, nem lehet hozzászólni. Anya sokat kiabál vele, hogy segítsen már, ilyenkor apa azzal jön, hogy ő dolgozik, hozza a pénzt, fáradt, és hagyják békén. Aztán jön a vita, amit már nem bírok hallgatni, bemegyek a szobámba, és tanulni próbálok, de nagyon hangosak. Két kistesóm van, ők meg csak sírnak, ha hallják a veszekedéseket, és én nem tudok mit csinálni velük. Félek, hogy anyáék elválnak. Nem tudok kivel beszélni erről. Ha anyát kérdezem, azt mondja, hogy ne szóljak bele a felnőttek dolgába, apával meg egyáltalán nem lehet beszélni. Szerintetek mi fog most történni?

Válasz:

Szia Zsófi!

Nagyon nehéz lehet ez a helyzet számodra otthon, és köszönöm, hogy ennek kapcsán megkerestél bennünket. Szerintem sokat segítene neked, hogyha tudnál erről a problémáról személyesen beszélgetni valakivel: egy érett barátoddal, egy megbízható felnőttel, vagy akár velünk a  Lelkiügyeleten.

Nagyon bátor tőled, hogy megpróbáltál beszélgetni anyukáddal erről a problémáról. Nagyon fontos lenne, hogy tudj beszélni a szüleiddel arról, hogyan érzed magadat az állandó veszekedéstől, és milyen félelmek vannak benned. Ami segíthet ebben: ne róluk kérdezgess, hanem próbálj a saját érzéseidről beszélni, hogy mi történik benned, amikor ők kiabálnak egymással. Elmondhatod, mit látsz a kistestvéreiden, és hogy miktől tartasz. Remélhetőleg megértik, hogy ez milyen komoly problémát jelent számodra, és megpróbálnak változtatni!

Kitartást kívánok!

Anna

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!