Mások kérdezték

Anyám elviselhetetlen

17 éves lány, reginaa

 

Kérdés:

Számomra nagyon fontos dolgot szeretnék leírni. Nagyon elcseszett életem van! Édesanyám nagyon szigorú, 1-2 évvel ezelött tök normális volt, azóta elkezdett cigizni meg inni, pedig régen hallani sem akart ezekről a dolgokról!! Én is cigizek 2 éve, de anya teljesen megváltozott! Mindenen megharagszik! 1 éve van barátom lassan, és már nem szeretem annyira, mint régen! Többször mondtam, hogy szakítsunk, mert már nem szeretem! De anya sem engedte meg a barátom sem! Anyám annyira megkedvelte, hogy az valami hihetetlen! Mindenben megvédi, engem pedig szid, hogy még egy ilyen pasit nem találsz! Többször mondtam neki, hogy nem szeretem, de anyánál süket fülekre talált, azt mondta bolond vagyok csak (csúnyább szavakkal). Mindig csak veszekszünk! Régen jól kijöttem anyámmal, most meg már egyre rosszabb!! Tudtára szeretném adni, hogy nem szeretem!! Az én életem és nekem kell eldönteni, kivel szeretnék lenni. Barátkozni akarok, szórakozni! Anya sehova sem enged el, mindig csak hármasban megyünk anya, a barátom meg én. Egyedül soha. Barátaim nincsenek! Hogyan értessem meg anyával, hogy ne haragudjon meg mindenen, és hogy ez az én életem! Mert anya azt szeretné, hogy úgy éljek, ahogy neki kedve tartja! A barátom pedig kihasználja a helyzetet, és millioszór elmondtam neki, hogy nem szeretem és ilyenkor fut anyámhoz, hogy milyen vagyok, ő pedig megvédi. Ez megy 3 hónapja lassan, nincs csók, sem semmi, kezét akkor fogom meg, mikor anya ott van, mert külünben úgy ordibál velem… és sírok! Segítség!!!! Más ismerőseim, lányok szórakoznak, buliznak… élik az életet, míg fiatalok és megtehetik, én meg mint egy rabszolga!!

 

Válasz:

Kedves Regina!

 

Húú ez tényleg nagyon nagyon nehéz helyzet… teljesen megértem, hogy kivagy. Egyáltalán nem természetes az, hogy anyukád megmondja, hogy legyél a barátoddal úgy, hogy közben egyáltalán nem szereted. Az sem normális, hogy nem enged el sehova 17 évesen, és hogy mindenhova hárman kell járnotok… Teljesen jogos, hogy fellázadsz ez ellen, mert ez így nagyon nem oké. Süt a leveledből a düh és a tehetetlenség!

Nagyon fontos, hogy kiállj magadért, mert ezt így nem lehet hosszú távon csinálni, csak kicsinál téged idegileg. Fontos lenne, hogy beszélj anyukáddal, hiszen ilyet nem tehet veled. Bár ezt már biztosan sokszor próbáltad. Végső esetben, mivel még nem vagy 18 éves, fordulhatsz a Gyermekjóléti Szolgálathoz, ami minden nagyobb településen megtalálható, és ott elmondhatod, hogy bánik veled anyukád és a barátod.

Illetve, ha már betöltöd a 18 évet, akkor pedig nem mondhatják meg neked semmilyen jogon, hogy kivel legyél együtt és hová menj. Ezt anyukádnak is kell tudnia, hiszen felnőtt leszel.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy kik támogathatnának téged lelkileg, barátok, vagy egy rokon, aki megért, akihez esetleg elköltözhetsz.

Ha gondolod, beszéljünk még e-mailben vagy Skype-on erről 🙂

 

Üdv:

Dóri

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!